HTML

Megaberuházás Pátyon

2009.11.24. 10:38 patyi33

Örömmel olvastam a minap, hogy végre szülőfalum is elindult a fejlődés útján....
A pátyi lakópark megépülése a község rohamos előrelépését is magával hozná, amire szerintem nagy szükségünk van! Az elkerülő út megépülése pedig megoldaná a községen áthaladó teherautó forgalom problémáját, ami mára elviselhetetlenné vált.


Akit érdekel, annak bemásoltam a cikkeket. Íme:

"Spanyol fejlesztők, francia sztárépítész Pátyon

 

Nagyberuházásra készülnek Páty közelében spanyol fejlesztők, golfpálya, szálloda, konferenciaközpont mellett iskolát és óvodát is építenek a tervek szerint. A 12 évig tartó fejlesztés első lépéseként egy elkerülő utat építenek a befektetők saját tőkéből.

 

Egy több mint három éve körvonalazódott terv valósulhat meg a következő években egy Pátyhoz tartozó, de a falun kívül eső 130 hektáros területen a világ egyik leghíresebb építésze, Jean Nouvel tervei alapján. A helyi képviselő-testület által még 2006-ban elfogadott, majd tavaly nyáron új elemekkel kibővített fejlesztési koncepció alapján 18 lyukú golfpálya, konferencia központ, szálloda, éttermek, apartman és lakóházak mellett óvoda, középiskola és bölcsőde is épül majd a Budapest agglomerációjába lévő faluban. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyibe kerül majd a 12 évig tartó fejlesztés, amelynek a Grupo Milton és egy barcelonai központú cég a befektetői.

A fejlesztésre váró területen összesen 350 ezer négyzetméterben határozták meg a beépíthető terület nagyságát. A fejlesztési terület 15 százalékán lesznek majd építmények - tudtuk meg Kovács Bence Jánostól, a Grupo Milton elnök-alapítójától. Azonban sem kaszinót, sem óriás bevásárlóközpontot - mint ahogyan az egy internetes hírportál múlt heti cikkében tévesen szerepelt - nem építünk majd - hangsúlyozta Kovács Bence János. Az elképzeléseink szerint egy Stop Shop méretű bevásárlóközpont épül majd, míg a legnagyobb építménymagasság 15 méter lesz, az is a fejlesztési terület kevesebb, mint két százalékán. - tette hozzá a Grupo Milton elnöke.

Bár a területre vonatkozó szabályozási terv már elkészült, és jelenleg ennek engedélyeztetése folyik az illetékes hatóságoknál, a golfozóknak még várniuk kell, amíg használhatják a pátyi pályát. A pátyi képviselő-testület és a beruházók között létrejött megállapodás értelmében ugyanis elsőként egy elkerülő utat kell megépíteniük a fejlesztőknek, amely enyhítheti a térség közlekedési problémáit. A környező települések Budapest felé tartó forgalmának nagy része ugyanis jelenleg Pátyon megy át az M1-es felé, komoly forgalomterhelést okozva a településen. Az elkerülő közvetlen kapcsolatot teremt a térség és az M1-es autópálya között. Kovács Bence János elmondása szerint a mintegy 3 milliárd forintba kerülő útépítést saját tőkéből finanszírozzák a befektetők, ez ma Magyarország legnagyobb magántőkéből finanszírozott infrastruktúrafejlesztése. Jelenleg az útépítéshez szükséges engedélyek, beszerzése folyik, ha minden jól megy, másfél-két év múlva készülhet el az elkerülő út. Ezt követően indul a fejlesztés többi eleme, elsőként a golfpálya készül majd el.

A Grupo Milton több komoly projektben is érintett Magyarországon, így például ez a cégcsoport menedzseli a sávolyi Balatonring építését. Erre a fejlesztésre a beruházásban szintén érintett spanyol Sedesa-val együtt eddig mintegy 7 milliárd forintot költöttek. A Grupo Milton emellett jelentős ingatlanportfólióval rendelkezik Pécsen, ahol közel 6,5 milliárd forintért vásárolt fejlesztésre váró ingatlanokat. A társaság magyarországi aktivitását mutatja, hogy a cégcsoporthoz illetve Kovács Bence Jánoshoz köthető hazai vállalatok 2008 januárjától csak illetékben mintegy 2 milliárd forintot fizettek a magyar államnak.

 

http://stop.hu/articles/article.php?id=569166

 

 

Golfpálya, szálloda, középiskola: megaberuházás Pátyon

 

 Jelentős ingatlanfejlesztés valósulhat meg a következő 12 évben Pátyon, az elképzelések szerint golfpályát, szállodát, de középiskolát és óvodát is építenének a beruházók a 130 hektáros területen.

Itthon egyedülálló módon, elkerülő út építésével indul a pátyi ingatlanfejlesztési projekt. Lapunk értesülései szerint a település önkormányzata és a spanyol befektetők között létrejött megállapodás értelmében egy, Páty és a környező falvak – Budajenő, Telki – autóforgalmát az M1-esre közvetlenül levezető út megépítése az előfeltétele a további fejlesztéseknek.

Kovács Bence János, az egyik beruházó, a  Grupo Milton elnök-alapítója érdeklődésünkre elmondta, hogy a mintegy 3 milliárd forintos útfejlesztést saját tőkéből finanszírozzák a befektetők. Jelenleg zajlik az elkerülő út építéséhez szükséges engedélyek beszerzése, és ha minden jól alakul, az új útszakaszt másfél-két év múlva vehetik majd igénybe a térségben lakók.

A projekt többi részének megvalósítását ezt követően kezdik meg, elsőként a 18 lyukú golfpálya épül meg. Később szálloda, konferencia központ, apartman és lakóházak, éttermek, sportlétesítmények, illetve középiskola, óvoda és bölcsőde is épül majd a Pátyhoz tartozó, de a falun kívül lévő területen Jean Nouvel francia sztárépítész tervei alapján. A beruházás a jelenlegi számítások szerint 12 év alatt valósul majd meg – mondta el Kovács Bence János. A projekt költségeiről egyelőre nem nyilatkozott a Grupo Milton elnöke.

A fejlesztés során összesen 350 ezer négyzetméter beépíthető, a teljes fejlesztési terület 15 százalékán lesz lehetőség építményelhelyezésre. Szó sincs azonban 30 méteres toronyházakról, óriás plázáról és kaszinókról, a terveinkben kereskedelmi és vendéglátó-ipari létesítményként egy emberi léptékű, Stop Shop méretű bevásárlóudvar szerepel, illetve a legnagyobb építménymagasság is 15 méter lesz és csak a projekt elenyésző részén – hangsúlyozta Kovács Bence János a múlt hét végén megjelent sajtóinformációkra reagálva. A magyar üzletember információi szerint egyébként Páty vezetése még 2006-ban elfogadott egy olyan határozatot, amelynek értelmében még játéktermet sem lehet nyitni a településen.

A beruházás területét a Budapesti Agglomerációs Törvény már 2005-ben fejlesztési területként jelölte meg. A pátyi önkormányzati képviselő-testület 2006-ban elfogadott egy szabályozási tervet, amelyben már szerepelt egy ilyen jellegű ingatlanfejlesztési projekt, igaz akkor még a tervek csak 263 ezer négyzetméter beépítést igényeltek Tavaly nyáron azonban a pátyi képviselő-testület úgy döntött, hogy funkcióbővítés miatt – ekkor került be a tervbe a középiskola, az óvoda és a bölcsőde megépítése – megnöveli a beépíthető területet 350 ezer négyzetméterre.

A Grupo Milton mellett egy barcelonai központú cég is részt vesz a pátyi fejlesztésben, erről a társaságról azonban egyelőre nincs több információnk. A Grupo Milton számos projektet jegyez Magyarországon, ezek közül talán a legismertebb a sávolyi Balatonring, amelynek építését a cég menedzseli, és amelyre eddig a társaság közlése szerint a fejlesztésben szintén érintett Sedesa-val együtt saját forrásból 7 milliárd forintot költöttek. De komoly érdekeltségei vannak a vállalatnak Pécsen is, ahol 6,5 milliárd forintért vásároltak fejlesztésre váró ingatlanokat, emellett a terveik között szerepel egy országos logisztikai és ipari park hálózat kiépítése is. A cégcsoporthoz illetve Kovács Bence Jánoshoz köthető magyarországi társaságok 2008 januárjától csak illetékben mintegy 2 milliárd forintot fizettek a magyar államnak.

 

http://ecoline.hu/ceg/20091123_paty.aspx

 

 

Golfpálya és elkerülő út

Pátyon fejleszt a Grupo Milton

 

Jelentős ingatlanfejlesztés valósulhat meg a következő 12 évben Pátyon, az elképzelések szerint golfpályát, szállodát, de középiskolát és óvodát is építenének a beruházók a 130 hektáros területen.

Itthon egyedülálló módon, elkerülő út építésével indul a pátyi ingatlanfejlesztési projekt. Lapunk értesülései szerint a település önkormányzata és a spanyol befektetők között létrejött megállapodás értelmében egy, Páty és a környező falvak - Budajenő, Telki - autóforgalmát az M1-esre közvetlenül levezető út megépítése az előfeltétele a további fejlesztéseknek. Kovács Bence János, az egyik beruházó, a Grupo Milton elnök-alapítója érdeklődésünkre elmondta, hogy a mintegy 3 milliárd forintos útfejlesztést saját tőkéből finanszírozzák a befektetők. Jelenleg zajlik az elkerülő út építéséhez szükséges engedélyek beszerzése, és ha minden jól alakul, az új útszakaszt másfél-két év múlva vehetik majd igénybe a térségben lakók.

A projekt többi részének megvalósítását ezt követően kezdik meg, elsőként a 18 lyukú golfpálya épül meg. Később szálloda, konferencia központ, apartman és lakóházak, éttermek, sportlétesítmények, illetve középiskola, óvoda és bölcsőde is épül majd a Pátyhoz tartozó, de a falun kívül lévő területen Jean Nouvel francia sztárépítész tervei alapján. A beruházás a jelenlegi számítások szerint 12 év alatt valósul majd meg - mondta el Kovács Bence János. A projekt költségeiről egyelőre nem nyilatkozott a Grupo Milton elnöke.

A fejlesztés során összesen 350 ezer négyzetméter beépíthető, a teljes fejlesztési terület 15 százalékán lesz lehetőség építményelhelyezésre. Szó sincs azonban 30 méteres toronyházakról, óriás plázáról és kaszinókról, a terveinkben kereskedelmi és vendéglátó-ipari létesítményként egy emberi léptékű, Stop Shop méretű bevásárlóudvar szerepel, illetve a legnagyobb építménymagasság is 15 méter lesz és csak a projekt elenyésző részén - hangsúlyozta Kovács Bence János a múlt hét végén megjelent sajtóinformációkra reagálva. A magyar üzletember információi szerint egyébként Páty vezetése még 2006-ban elfogadott egy olyan határozatot, amelynek értelmében még játéktermet sem lehet nyitni a településen.

A beruházás területét a Budapesti Agglomerációs Törvény már 2005-ben fejlesztési területként jelölte meg. A pátyi önkormányzati képviselő-testület 2006-ban elfogadott egy szabályozási tervet, amelyben már szerepelt egy ilyen jellegű ingatlanfejlesztési projekt, Igaz akkor még a tervek csak 263 ezer négyzetméter beépítést igényeltek Tavaly nyáron azonban a pátyi képviselő-testület úgy döntött, hogy funkcióbővítés miatt - ekkor került be a tervbe a középiskola, az óvoda és a bölcsőde megépítése - megnöveli a beépíthető területet 350 ezer négyzetméterre.

A Grupo Milton mellett egy barcelonai központú cég is részt vesz a pátyi fejlesztésben, erről a társaságról azonban egyelőre nincs több információnk. A Grupo Milton számos projektet jegyez Magyarországon, ezek közül talán a legismertebb a sávolyi Balatonring, amelynek építését a cég menedzseli, és amelyre eddig a társaság közlése szerint a fejlesztésben szintén érintett Sedesa-val együtt saját forrásból 7 milliárd forintot költöttek. De komoly érdekeltségei vannak a vállalatnak Pécsen is, ahol 6,5 milliárd forintért vásároltak fejlesztésre váró ingatlanokat. Emellett a terveik között szerepel egy országos logisztikai és ipari park hálózat kiépítése is. A cégcsoporthoz illetve Kovács Bence Jánoshoz köthető magyarországi társaságok 2008 januárjától csak illetékben mintegy 2 milliárd forintot fizettek a magyar államnak.

 

http://zsambekimedence.hu/paty_grupomilton2009nov.htm

 

 

Sem pláza, sem toronyházak – Mi épül Pátyon?

 

Golfpálya, szálloda, éttermek, konferencia központ, apartman és lakóházak, sportlétesítmények, középiskola, óvoda, bölcsőde is szerepel egy Pátyhoz tartozó, de a településen kívül található területen megvalósuló jelentős ingatlanfejlesztési projekt terveiben.

A Világgazdaság értesülései szerint 12 év alatt megvalósuló beruházást egy 130 hektáros területen hajtják végre, amelyet a Budapesti Agglomerációs Törvény már 2005-ben fejlesztési területként jelölt meg. A pátyi önkormányzati képviselő-testület már 2006-ban elfogadott egy 18 lyukú golfpályát, ahhoz kapcsolódó szállodát, éttermet, apartman házakat és szálláshelyeket magában foglaló projektet szabályozási terv és településszerkezeti terv formájában. Az akkori elképzelések szerint 263 ezer négyzetméternyi beépíthetőség lehetőségét biztosították.

A 2008 nyarán a pátyi képviselő-testület – illetve azt megelőzően a Településfejlesztési Bizottság is – egyhangú döntéssel elfogadta azt a funkcióbővítéssel indokolt tervkoncepciót, amely a korábbi fejlesztési elképzelésen túl középiskola, óvoda, bölcsőde, egy konferencia központ, valamint egy emberi léptékű bevásárló udvar megvalósításával is számol. A 2008 nyarán elfogadott változat alapján a beépíthető terület 350 ezer négyzetméterre bővült. A helyi szabályozási terv minden magasabb rendű jogszabálynak megfelel.

A projekt megvalósításának előfeltétele egy Pátyot elkerülő úthálózat építése, amely a térség településeinek – Páty, Telki, Budajenő – forgalmát közvetlenül leviszi az M1-es autópályára. A mintegy 3 milliárd forintba kerülő útépítést a spanyol hátterű beruházók finanszírozzák saját forrásból – tudtuk meg Kovács Bence Jánostól, az egyik fejlesztő, a Grupo Milton elnök-alapítójától. Az elkerülő út megépítéséhez szükséges engedélyek beszerzése folyamatban van, Kovács Bence János elmondása szerint optimális esetben másfél-két év múlva lehet készen az új útszakasz. Ezt követően indul csak a projekt többi eleme, elsőként a golfpálya.

A fejlesztés a teljes terület 15 százalékára állapítja meg építmény elhelyezés lehetőségét. A múlt hét végén megjelent rémhírekkel ellentétben azonban sem óriás pláza, sem toronyházak, sem kaszinó nem lesz majd a területen. A fejlesztők – a Grupo Milton mellett egy barcelonai cég vesz részt beruházóként a projektben - egy Stop Shop méretű bevásárlóközpont megépítésével számolnak, míg a legnagyobb építménymagasság 15 méter lesz – tudtuk meg Kovács Bence Jánostól. A projekt építészeti koncepcióját a világhírű francia építész, Jean Nouvel jegyzi. A területre vonatkozó szabályozási terv már elkészült, jelenleg ennek engedélyeztetése folyik az illetékes hatóságoknál.

A pátyi ingatlanfejlesztésben is érdekelt Grupo Milton számos egyéb – lapunk információi szerint több mint 40 – projektet jegyez Magyarországon. A társaság Pécsen közel 6,5 milliárd forintért vásárolt fejlesztésre váró ingatlanokat, illetve ez a cég menedzseli a sávolyi Balatonring építését, amelyre eddig saját tőkéből mintegy 7 milliárd forintot költöttek a szintén spanyol Sedesa-val együtt. A társaság tervei között szerepel egy 10-12 helyszínnel rendelkező országos logisztikai és ipari park hálózat kialakítása, amelynek egyik eddig ismertté vált eleme a 124 hektáros székesfehérvári üzleti park. A cégcsoporthoz illetve Kovács Bence Jánoshoz köthető magyarországi társaságok 2008 januárjától csak illetékben mintegy 2 milliárd forintot fizettek a magyar államnak.

A Grupo Milton nemzetközi szinten több mint 90 fejlesztéssel, épitőiparral és energiaiparral foglalkozó európai és amerikai cégből áll, és többek között egyharmados tulajdonrésze van a Sedesa East Europe-ban. A vállalatcsoport nevéhez fűződik többek között Bukarest történelmi belvárosának rehabilitációja, vagy a valenciai Port America’s Cup kikötő építése.

 

Forrás: http://vg.hu/"

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: páty milton grupo pátyiak

"Katasztrofális közlekedési helyzet Pátyon"

2009.11.05. 15:47 patyi33

Hetek óta figyelem a fejleményeket és örülök, hogy végre legalább már a sajtó is foglalkozik az általam felvázolt problémával.. A hvg.hu-n akit érdekel elolvashatja az erről szóló cikket: „A főváros nyugati agglomerációjában található településen mindennapossá váltak a dugók, elviselhetetlen a forgalom, a zaj és a szmog. Különösen az elmúlt négy-öt évben vált drámaivá a helyzet – mondta el érdeklődésünkre Michels Gábor, Páty alpolgármestere. A környező falvak – Telki, Budajenő – Dél-Buda és Dél-Pest felé irányuló forgalma korábban is Pátyon keresztül jutott el az M1-es autópályára. Ám a térség fejlődésével – tíz év alatt a három település összlakossága 70 százalékkal gyarapodott - jelentősen megnőtt a Pátyon áthaladó járművek száma. A legforgalmasabb csomópontban, a falu központjában található Iskola utcában – itt áll az óvoda, az iskola és a polgármesteri hivatal épülete is – egy-egy átlagos hétköznapon, reggel 7-8 óra között, 800-1000 autó halad át – vázolja a helyzetet Michels Gábor. A helyiek elkerülő út megépülésében reménykednek…..”


Bővebben: http://hvg.hu/itthon/20091105_paty_dugo_michels_gabor.aspx

A továbbiakban is nyomon követem a problémát, és jelentkezem a fejleményekkel.
 

Szólj hozzá!

Címkék: páty pátyiak

Mikor lesz végre elkerülő út Pátyon?

2009.10.13. 16:23 patyi33

Több mint 20 éve lakom a községben, de az utóbbi időben példa nélküli állapotok uralkodnak nálunk. Az ember nem tud kimenni a kertbe anélkül, hogy ne szívná tele a tüdejét szennyezett levegővel, amit az utcánkban átmenő óriási forgalom okoz. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekeimet sem tudom nyugodtan elengedni az iskolába, mert az állandó kamion, teherautó forgalom miatt nincs biztonságban, aki gyalog szeretne közlekedni. Autóval sem jobb a helyzet, mert folyton dugó van az utcában, hol egy kamion akad el, és a miatt áll a forgalom, hol a rengeteg autó miatt nem lehet haladni. Azt hiszem mások nevében is beszélek, mikor azt mondom, hogy mindenkinek nagyon elege van ebből a helyzetből. Így nem lehet nyugodtan, de még csak normálisan sem élni. Nem azért költözik az ember vidékre, hogy egész nap zajban, és szmogfelhőben éljen. Nagyon szeretnénk, ha valaki tenne már ez ügyben valamit, és nem mindig csak ígéretek lennének.  Itt van az otthonunk, nem lehet az a megoldás, hogy mindenki költözzön el, de itt így élni sem lehet. Íme néhány fotó, ami alátámasztja az állításom:

Szólj hozzá!

Címkék: község páty